Ipari hőmérő rendszerek - Varicontroll
Ipari hőmérő rendszerek

Az ipari hőmérő rendszerekről

Miért van szükség ipari hőmérő rendszerekre?

Ipari hőmérő rendszerekre két esetben van szüksége egy vállalatnak: vagy a termelési, gyártási technológia és a termékek miatt, vagy a munkavédelmi szabályok miatt.

Termelési, gyártási technológia

Ipari hőmérő rendszerekre van szükség amikor az előállított, feldolgozott termék élettartama, szavatossága vagy a gyártási technológia megköveteli a megfelelő hőmérsékletet, ami nem lehet se túl magas, se túl alacsony.

Hogy saját példával magyarázzuk: például ha túl magas a hőmérséklet egy virágpiacon, akkor az a virágok elhervadásával, azaz minőségromlással jár. Ha túl magas a hőmérséklet egy húsfeldolgozó vágóhídon, akkor a hús megromolhat. Egy szerverszobában a magas hőmérséklet a szerverek meghibásodásához vezethet.

Ipari hőmérsékletmérés munkavédelmi szempontból

A jó „munkahelyi légkör” biztosítéka, a megfelelő hőmérséklet mérése. A zárt térben lévő munkahelyeken biztosítandó léghőmérséklet és EH értékeket a munkaenergia-forgalom figyelembe vételével a munkavédelmi törvény szabályozza (MSZ 21875:1979 szabvány, ill. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM együttes rendelet).

Az a tapasztalatunk, hogy ezt a törvényt szigorúan ellenőrzik, és be is tartatják, ami azt jelenti, hogy komoly pénzbüntetéssel, és akár ideiglenes bezárással is jár, ha hiányosságot találnak.

Ennek a törvénynek a betartásában tudnak segíteni ipari hőmérő megoldásaink.

Rendszereink az adatokat akár helyi szerveren, akár a felhőben tárolhatják.

Megoldásaink

VHR4 hőmérsékletfigyelő rendszer

VHR

Intelligens hőmérőinek segítségével egy adott terület (raktár, üzemcsarnok, stb..) helységeinek hőmérsékleti felügyeletét látja el.

VHR2- Effektív-hőmérsékletfigyelő rendszer

VHR-02

Intelligens érzékelőinek segítségével egy adott terület  (iroda, raktár, üzemcsarnok, stb.) helységeinek hőmérsékletét méri és az effektív hőmérsékletét képzi.

VHR4 – Hőmérsékletfigyelő rendszer

A VHR4 rendszer egy hőmérsékletfigyelő adatgyűjtő rendszer. Intelligens hőmérőinek segítségével egy adott terület (raktár, üzemcsarnok, stb..) helységeinek hőmérsékleti felügyeletét látja el. Minden hőmérőre külön megadható egy alsó és egy felső riasztási szint. Ha a figyelt terület hőmérséklete kilép a normál sávból a hőmérő riaszt, az adatgyűjtő pedig naplózza az eseményt. Az eseményeken kívül minden hőmérőre órás átlaghőmérsékletet számol, az adatokat külön állományokban tárolja. Havonta egy állomány jön létre a lekérdezés időpontja alapján.

A rendszer egy UHT-MA tipusú hőmérőegységekből és a VHRWin4 programból áll.

A hőmérőegységek robosztus kialakítása miatt (IP66/67/69) durva ipari környezetben is használható.

A hőmérő rendszerrel teljesíthetők a HACCP élelmiszer-biztonsági jogszabály
előírásai.

A VHRWin4 program főbb szolgáltatásai:

 • az UHT-MA adatgyűjtő egységek beállítása
 • adatok lekérdezése, mentése
 • adatok táblázatos megjelenítése, nyomtatása
 • adatok grafikus megjelenítése, nyomtatása
 • egy távadó állapotának monitorozása
 • a teljes rendszer monitorozása
 • e-mail értesítés az eseményekről max. 3 címre

Adatgyűjtő-távadó egységeink mérési pontosságát az egyedi bevizsgálás és kompenzálás maximalizálja. Ez a módszer lehetőséget ad arra, hogy az évek során bekövetkezett öregedés hatását újra kalibrálással kiküszöböljük. Adatgyűjtőinket egy független cég kalibrálja, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint az átlagos mérési hiba jóval kisebb az adatlapon garantáltnál.

Ajánlott felhasználási területek:

 • élelmiszeripari gyártók
 • élelmiszeripari raktárak, nagykereskedések
 • hűtőházak
 • vágóhidak
 • gyógyszer raktárak
 • üzemi konyhák
 • szerverparkok, szerver szobák
 • virágpiacok

VHR2- Effektív-hőmérsékletfigyelő rendszer

A munkavédelmi törvények alapján a dolgozóknak biztosítani kell a legmegfelelőbb körülményeket a munkavégzésre. A munkahelyekre megállapított határértékek betartása elemi érdeke és kötelessége a munkáltatónak, hiszen amennyiben bizonyítást nyer, hogy a munkahelyi körülmények nem felelnek meg az előírásoknak súlyos büntetésekre számíthat. A törvényi szabályozás értelmében a kockázatértékeléshez is szükséges lehet rendszeres munkahelyi mérésekre.

A VHR-02 effektív hőmérőrendszer alkalmazásával ezen feladatok teljes mértékben megoldhatóak.

A VHR-02 rendszer egy hőmérsékletfigyelő adatgyűjtő rendszer. Intelligens érzékelőinek segítségével egy adott terület  (iroda, raktár, üzemcsarnok, stb.) helységeinek hőmérsékletét méri és az effektív hőmérsékletét képzi.

Az effektív (a továbbiakban: EH) hőmérséklet hőérzetet jelent. Az EH a munkahelyi levegőkörnyezet olyan komplex  mutatószáma, (klímaindexe), amely az adott hely léghőmérsékletét, a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet  veszi figyelembe, mértékegysége: °C

A zárt térben lévő munkahelyeken biztosítandó léghőmérséklet és EH értékeket a munkaenergia-forgalom figyelembe vételével (szellemi munka, könnyű fizikai munka, közepesen nehéz fizikai munka, nehéz fizikai munka) az MSZ 21875:1979 szabvány,  ill. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM együttes rendelet  tartalmazza.

Ennek megfelelően

(a) hideg évszakban biztosítandó hőmérséklet

(b) meleg évszakban biztosítandó hőmérséklet

(c) effektív korrigált hőmérséklet

A VHR-02 rendszer egy olyan eszköz, amely ellenőrzi és naplózza a munkahely száraz és effektív hőmérsékletét. Minden hőmérő/távadóra külön megadható egy alsó és egy felső riasztási szint. Ha a figyelt terület hőmérséklete kilép a  normál sávból, a hőmérő riaszt, az adatgyűjtő pedig naplózza az eseményt. A mért és számított hőmérsékleti adatokból  órás átlaghőmérsékleteket képez. Az eseményeket és az átlag hőmérsékleti adatokat a számítógépes program segítségével  megjeleníteni és archiválni lehet.

A rendszer max. 32 db UHPT-MA típusú hőmérőegységekből és a VHRWin2 programból áll

UHPT-MA atagyűjtő/távadó

 • az UHPT-MA hőmérséklet- és páratartalom távadó egy intelligens mérőegység.
 • a hőmérséklet- és páramérést egy Senisirion SHT-11 típusú érzékelővel végzi.
 • önálló mikrokontrollere automatikusan 40 másodpercenként végez mérést és a mért jellemzőkből kiszámítja az adott fizikai mérőszámokat.
 • az előlapon levő ’Hiba’ LED akkor világít, ha a mikrokontroller a digitális hőmérő érzékelő kiolvasásakor kommunikációs hibát észlel.
 • minden távadó egység saját (beállítható) címmel rendelkezik. A számítógéppel ún. ’gép-gép’ kapcsolatban áll.
 • a távadó mér és döntést hoz. Ha a hőmérsékletérték az engedélyezett sávból kilép, eseményt generál, és kapcsolja a jelzőkontaktust
 • a számítógépes lekérdezéskor az új adatokat és eseményeket küldi el
 • kommunikáció a számítógéppel : vezetéken, helyi hálózaton vagy WIFI-n

 

Az adatgyűjtő-távadó család tagjai:
UHPT-MA/B   – beltéri egség
UHPT-MA/G   – beltéri egység glóbusz hőmérővel
UHPT-MA/K   – kültéri egység
UHPT-MA/KS – kültéri egység szélsebességmérővel

VHRWin2 program

A számítógépen futó program lehetővé teszi:

 • az UHPT-MA adatgyűjtő/távadók paramétereinek lekérdezését, beállítását
 • adatok lekérdezését, mentését
 • adatok táblázatos és grafikus megjelenítését, nyomtatását
 • egy kiválasztott távadó adatainak és állapotának monitorozását
 • a teljes rendszer (minden csatorna) hőmérsékleti és effektív hőmérsékleti értékeinek monitorozását
 • email értesítést az eseményekről
Ők már a mi rendszereinket használják

Referenciáink

stock

Hívjon minket,

vagy írjon üzenetet...

+ (36 1) 785 6834
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Email:
info@varicontroll.hu
Központi iroda:
1048 Budapest, Székes utca 5. 3./10.